P O Z I V ZA SJEDNICU UPRAVNOG VIJEĆA CENTRA ZA REHABILITACIJU „FORTICA“ KRALJEVICA

P O Z I V ZA SJEDNICU UPRAVNOG VIJEĆA CENTRA ZA REHABILITACIJU „FORTICA“ KRALJEVICA

POZIV ZA SJEDNICU UPRAVNOG VIJEĆA CENTRA ZA REHABILITACIJU „FORTICA“ KRALJEVICA

Donirana sredstva

Vrijeme je darivanja, tako su danas, 28.12. 2017.g. Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica, posjetili prijatelji i obradovali nas s donacijama koje ukupno iznose 20.600,00 kn.

U posjeti su bili iz grada Kraljevice, Dobrovoljno vatrogasno društvo, predstavnici Turističke zajednice, zastupnici sladoleda „RUD“ i pekare Demo, te predstavnici Rotary cluba iz Rijeka, kao izaslanici Rotary cluba San Dona di Piave iz Italije.

DVD Kraljevica donirao je 12.000,00 kn, prikupljenih na 11. turniru „Heroji Kornata“, koji već treću godinu sredstva doniraju Fortici, Turistička zajednica Kraljevica donirala je 1.100,00 kn, koja su prikupljena na Adventu u Kraljevici, Rotary Club San Donà di Piave iz Italije donirao je 7.500,00, preko izaslanika Rotary cluba Rijeka, koji već 26 godina pomaže Fortici sa svojim prijateljima rotarijancima. Obradovali smo se i pekarskim proizvodima od pekare Demo i sladoledu  „RUD“ iz Kraljevice.

Donirana sredstva utrošila su se za platformu, koja služi za lakšu komunikaciju između sobe i kupaonice, nabavku laptopa i televizije.

Svakom donacijom povećavamo standard naših korisnika i olakšavamo rad djelatnicima.

 

Ravnateljica

Vesna Đujić,soc.rad.

Izvješće – Građanska akcija „Ljeto s volonterima“

  

Čitanje i druženje u Gradskoj knjižnici u Kraljevici

DAN OTVORENIH VRATA CENTRA FORTICA


Poziv na otvaranje dječijeg igrališta u Fortici

pozivnica-igraliste

Vježba evakuacije i spašavanja

r3xfzcyrzzntigeeffupqvjcmmusy2l7q3ydhm2hg5vvhuifrs-vinwmneiolae3d2jk23bgw1428-h665

Utorak 09.05. 2017.g. s početkom u 11,00 sati,  održana je  praktična vježba evakuacije i spašavanja u  Centru za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici , čiji je osnivač Primorsko-goranska županija.

Djelatnici  i korisnici praktično su provjerili Plan evakuacije i spašavanja, što podrazumijeva osposobljenost i informiranost djelatnika u slučaju moguće situacije, ali isto tako bila je  provjera brzine intervencije službi u Gradu i Županiji.

U vježbi su sudjelovali DVD Kraljevica, Vatrogasna zajednica PGŽ, Zavod za hitnu medicinu PGŽ  i  Crveni križ PGŽ sa volonterima i Interventnim timom, čiji je zadatak bio bio dobro našminkati opekline i otvorene rane nastale prilikom pojave požara u ustanovi. Pripadnici Interventnog tima sudjelovali su u pružanju prve pomoći, ali i u samoj evakuaciji korisnika ustanove. Ovo je samo jedna od aktivnosti Crvenog križa na području Primorsko-goranske županije koja se provodi u Tjednu Crvenog križa 2017.g.,kojom se želi ukazati na važnost i ulogu Crvenog križa u zajednici.

Vježba se provela prema izrađenom Planu evakuacije i spašavanja za slučaj izvanrednog događaja. Na krovu Ustanove izbio je požar i odmah se upalio alarm, voditeljica  evakuacije odmah je izvijestila ravnateljicu i nazvala 112.

Do dolaska vatrogasaca i hitne pomoći, pristupilo se evakuaciji na organiziran način i bez panike započelo napuštanje objekta prema evakuacijskim putovima i izlazima u dvorište na zborno mjesto. Kućni majstor isključio je glavnu sklopku struje i plina,  te pomagao u evakuaciji. Potom je  zajedno sa djelatnicom  koja je osposobljena za Specijalistu zaštite na radu pregledao Ustanovu i utvrdio da su sa ugroženog dijela objekta  korisnici i djelatnici izašli na zborno mjesto u dvorištu. Utvrđeno je da su na gornjem katu  dvije osobe teže ozlijeđene , četiri  lakše, njih su evakuirali vatrogasci spuštanjem u korpi. Korisnika  sa težim  opeklinama  i njegovateljicu koja se nagutala dima preuzela je Hitna pomoć, a ostaloj četvorici pružena je laička prva pomoć.

Bez obzira na vjetar i oblake koji su se nadvili nad Kraljevicom, nakon analize provedene vježbe, svi sudionici su pohvaljeni na izvrsno provedenim zadacima i uspješno provedenoj vježbi.

Vježbu su pratili ispred PGŽ Damir Malenica, savjetnik za poslove zaštite i spašavanja i sustava kvalitete, ravnateljica Društava Crvenog križa PGŽ, dr. Vesna Čavar, gradonačelnica Grada Kraljevice, Nada Turina Đurić i predsjednik DVD Kraljevica Saša Kružić,

Ravnateljica, Vesna Đujić, soc.rad.

Povodom svjetskog dana socijalnog rada održan stručni skup u Centru za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada, 21.03.2017.god. u Centru za rehabilitaciju Fortica Kraljevica organiziran je stručni skup u sklopu kojeg je održano prigodno predavanje i zajedničko druženje socijalnih radnika/ica, s ciljem jačanja stručnih kapaciteta i razmjene iskustava.

strucni-skup-soc-radnika

Ovogodišnji Međunarodni dan socijalnog rada obilježen je pod motom „Promicanje održivog razvoja i zdravih zajednica“. U socijalnoj državi upravo je profesija socijalnog rada i njeni nositelji socijalni radnici poziv koji štiti i podupire temelje zdrave zajednice i zdravog društva u cjelini.

Stoga je na stručnom skupu prisutnim socijalnim radnicima održano predavanje na temu važnosti i uloge socijalnih radnika u radu sa djecom i odraslim osobama s tjelesnim i intelektualnim teškoćama. Socijalni radnici zaposleni u sustavu socijalne skrbi, zdravstva, pravosuđu ili školstva nerijetko imaju mogućnosti i obavezu postupati u pogledu zaštite prava i interesa osoba s invaliditetom, stoga su prisutnima predstavljene različite vrste teškoća i potrebe koje iz njih proizlaze.

Ravnateljica Centra Fortica Vesna Đujić, koja je i sama socijalna radnica sudionicima je predstavila ustanovu i djelatnost, te svoju perspektivu u radu, dok su o ulozi socijalnog radnika u ustanovi koja smještava djecu sa tjelesnim i intelektualnim teškoćama kao i obilazak ustanove održale socijalne radnice Maja Ferenčina i Tamara Petrc.

U sklopu Centra za rehabilitaciju Fortica zaposlene su dvije socijalne radnice, koje uz redovne djelatnosti vode i savjetovalište za roditelje djece sa teškoćama u razvoju, te nekoliko preventivnih programa u suradnji sa lokalnom zajednicom. Svakako je važno istaknuti program Moji prijatelji iz Fortice koji se provodi u suradnji sa Osnovnom školom Kraljevica, Dječjim vrtićem Orepčići iz Kraljevice i Centom za odgoj i obrazovanje iz Rijeke, a koji je upravo namijenjen smanjenju predrasuda prema osobama s invaliditetom, te jačanju kapaciteta zajednice kroz edukaciju djece školske i predškolske dobi.

U drugom dijelu skupa prisutnima su vanjske suradnice Rosanda Krstitnić Gušćić i Sara Kosić predstavile logoterapijski pristup i mogućnosti korištenja ove vrste psihoterapije u radu socijalnih radnika u praksi.

Socijalni radnici su iznijeli niz poteškoće na koje nailaze prilikom postupanja u postupcima koji uključuju djecu i odrasle osobe s invaliditetom te članove njihovih obitelji. Svi sudionici skupa podijelili su pozitivno mišljenje o ovakvim stručnim skupovima, te potrebu za stvaranjem boljih uvjeta u sustavu socijalne skrbi, kako za stručne djelatnike tako i korisnike sustava.

Ovakav vid stručne suradnje između pružatelja usluga i stručnih radnika u sustavu je neophodan, a i predstavlja rijetku priliku za zajedničko druženje stručnjaka socijalnih radnika povodom Međunarodnog dana socijalnog rada.

Na stručnom skupu je sudjelovalo 25 socijalnih radnika/ica iz Primorsko goranske županije, koji su u evaluaciji stručnog skupa izrazili pozitivno iskustvo ustanovom, organizacijom i sadržajem skupa.

U Kraljevici, 22.03.2017.god.

Dobrodošli

????????????????????????????????????

Dobrodošli na naše nove stranice!