r3xfzcyrzzntigeeffupqvjcmmusy2l7q3ydhm2hg5vvhuifrs-vinwmneiolae3d2jk23bgw1428-h665

Utorak 09.05. 2017.g. s početkom u 11,00 sati,  održana je  praktična vježba evakuacije i spašavanja u  Centru za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici , čiji je osnivač Primorsko-goranska županija.

Djelatnici  i korisnici praktično su provjerili Plan evakuacije i spašavanja, što podrazumijeva osposobljenost i informiranost djelatnika u slučaju moguće situacije, ali isto tako bila je  provjera brzine intervencije službi u Gradu i Županiji.

U vježbi su sudjelovali DVD Kraljevica, Vatrogasna zajednica PGŽ, Zavod za hitnu medicinu PGŽ  i  Crveni križ PGŽ sa volonterima i Interventnim timom, čiji je zadatak bio bio dobro našminkati opekline i otvorene rane nastale prilikom pojave požara u ustanovi. Pripadnici Interventnog tima sudjelovali su u pružanju prve pomoći, ali i u samoj evakuaciji korisnika ustanove. Ovo je samo jedna od aktivnosti Crvenog križa na području Primorsko-goranske županije koja se provodi u Tjednu Crvenog križa 2017.g.,kojom se želi ukazati na važnost i ulogu Crvenog križa u zajednici.

Vježba se provela prema izrađenom Planu evakuacije i spašavanja za slučaj izvanrednog događaja. Na krovu Ustanove izbio je požar i odmah se upalio alarm, voditeljica  evakuacije odmah je izvijestila ravnateljicu i nazvala 112.

Do dolaska vatrogasaca i hitne pomoći, pristupilo se evakuaciji na organiziran način i bez panike započelo napuštanje objekta prema evakuacijskim putovima i izlazima u dvorište na zborno mjesto. Kućni majstor isključio je glavnu sklopku struje i plina,  te pomagao u evakuaciji. Potom je  zajedno sa djelatnicom  koja je osposobljena za Specijalistu zaštite na radu pregledao Ustanovu i utvrdio da su sa ugroženog dijela objekta  korisnici i djelatnici izašli na zborno mjesto u dvorištu. Utvrđeno je da su na gornjem katu  dvije osobe teže ozlijeđene , četiri  lakše, njih su evakuirali vatrogasci spuštanjem u korpi. Korisnika  sa težim  opeklinama  i njegovateljicu koja se nagutala dima preuzela je Hitna pomoć, a ostaloj četvorici pružena je laička prva pomoć.

Bez obzira na vjetar i oblake koji su se nadvili nad Kraljevicom, nakon analize provedene vježbe, svi sudionici su pohvaljeni na izvrsno provedenim zadacima i uspješno provedenoj vježbi.

Vježbu su pratili ispred PGŽ Damir Malenica, savjetnik za poslove zaštite i spašavanja i sustava kvalitete, ravnateljica Društava Crvenog križa PGŽ, dr. Vesna Čavar, gradonačelnica Grada Kraljevice, Nada Turina Đurić i predsjednik DVD Kraljevica Saša Kružić,

Ravnateljica, Vesna Đujić, soc.rad.