Priopćenje za medije

Kraljevica, 19. kolovoza 2015. g.

Poštovani,

Centar za rehabilitaciju „ Fortica“ Kraljevica, u petak  21.08.2015. god. u 10,00 sati u prostorijama Ustanove prezentirat će rad volontera, tijekom srpnja i kolovoza u sklopu programa „Moji prijatelji iz Fortice“ i objaviti Verifikaciju programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.  

Molimo Vas da nam se pridružite i medijski popratite ovaj hvale vrijedan program za unapređenje prosocijalnog ponašanja i komunikacijskih vještina djece iz lokalne zajednice i djece s višestrukim teškoćama u razvoju.

VOLONTERI (ljeto 2015.)

Centar za rehabilitaciju „Fortica“ Kraljevica pruža uslugu smještaja za  54 korisnika od kojih su 23 korisnika mlađa od 18 godina. Radi se o korisnicima koji su nepokretni, nemaju razvijen govor i imaju teža i teška intelektualna oštećenja. Većina korisnika ima ograničene socijalne kontakte i deficit roditeljske ljubavi.

Zbog navedenog  se provodi niz programa s ciljem  uključenosti naših korisnika u život zajednice, njihovog boljeg funkcioniranja u socijalnom okružju i emocionalne stabilnosti. Uz navedeno radi se i na smanjenju društvene stigmatizacije osoba s invaliditetom i smanjenju predrasuda kroz različite projekte.

Projekt „Moji prijatelji iz Fortice“ koji se u Centru provodi tokom školske godine, obuhvaća strukturirano druženje korisnika Ustanove s predškolskom djecom i učenicima osnovne škole, te edukaciju odgajatelja i nastavnika.

S ciljem proširenja projekta, tokom srpnja i kolovoza dogovorena je suradnja sa Volonterskim centrom Zagreb, u sklopu koje su tokom ljetnih mjeseci u našu Ustanovu dolazile skupine volontera. Program se provodio svakog tjedna od 06.07.2015.god. do 23.08. 2015. god., a grupe su se sastojale od četiri volontera tjedno, odnosno ukupno 28 volontera. U programu su sudjelovali volonteri iz Zagreba (7 volontera), Virovitice (2 volontera), Vinkovaca (2 volontera), Koprivnice (1 volonter), Metkovića (2 volontera), Knina (1 volonter), Siska (1 volonter), Varaždina (6 volontera), Čakovca (2 volonterka) te Pula (1 volonterka), Novska (1 volonter), Sesvete (1 volonter), Đakovo (1 volonterka). Svi uključeni volonteri su ujedno i studenti Sveučilišta u Zagrebu, od kojih je najviše studenata bilo sa studija socijalnog rada (15 studenata), ali i sa studija medicine (5 studenta), fizikalne terapije (1 student), edukacijske rehabilitacije (3 student), filozofije (1 student), politologije (1 student) i teologije (2 studenta). Volonteri su uključeni u strukturirana zajednička druženja i različite kreativne aktivnosti sa našim korisnicima uz vođenje stručnog tima Ustanove.

Uz navedeno volonteri su educirani za volonterski rad u Ustanovi.

Obzirom da je Centar „Fortica“ smješten uz samo more, volonterima je uz smještaj i prehranu osigurano i slobodno vrijeme, te kupanje u moru.

Prema iskustvima volontera, ali i naših korisnika, projekt je izuzetno uspješan jer su korisnici Ustanove dobili zanimljive aktivnosti i društvo, a volonteri novo nezaboravno iskustvo i mnoštvo prijatelja, koje kako sada najavljuju planiraju posjetiti i sljedećeg ljeta.

Da je program uspješno realiziran zaslužni su svi djelatnici, ali za istaknuti su voditeljice, radna terapeutkinja, Sanja Kožić i socijalna radnica, Maja Ferenčina.

 

Ravnateljica
Vesna Đujić, soc.rad.