Jučerašnji, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na najbolji je mogući način obilježen u HKD-u na Sušaku. 12. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i ove je godine napunio HKD, a djeca su pak napunila srca roditelja i svih nazočnih. Svojim nastupima, bila to pjesma, recitacija, ples…, pokazali su kako su vrijedno i marljivo vježbali sa svojim mentorima. I kako, nadasve, u tome uživaju. Djeca su pokazala i koliko su sretna da ih se gleda i što su privukla pozornost javnosti.

Voditelji su ispunili sva očekivanja publike – Isabella Hujić, učenica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te Darjan Pirja Pupovac, učenik Centra »Slava Raškaj«, dok su popodnevni program vodili Martina Matak i Borna Puškadija. Scensko rješenje, izvedbu elemenata i likovni predložak za program, pozivnicu i priznanje izradila je učenica IV. razreda Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci Helena Dodić.

Dio festivala bila je i cjelodnevna prodajna izložba radova u atriju Hrvatskog kulturnog doma. Aktivne su bile članice Kreativnih radionica 50 + koje su izrađivale darove za sve sudionike u suradnji s korisnicima Centra za autizam Rijeka, dok su kalendare izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje.

– Izradila sam torbicu od vune i ovu svijeću, rekla nam je Monia Ambrić iz OŠ Fran Franković. Denis Jakus iz Pomorske škole Bakar na festivalu je pjevao. – Svake godine sudjelujem na ovome festivalu, i to vrlo rado, kaže.

Sudionici

Na Festivalu su sudjelovali: Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Gornja Vežica, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Centar za autizam Rijeka, dječji vrtići Belveder, Maestral, Drenova, Mavrica, Veseljko, Vežica, Gardelin; Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, centri za rehabilitaciju Rijeka, Fortica, Kraljevica-Oštro, Ekonomska škola Mije Mirkovića, Pomorska škola Bakar, OŠ Kantrida, Dnevni centar za rehabilitaciju »Slava Raškaj«, OŠ Frana Frankovića, Društvo za multiplu sklerozu PGŽ, Plesna skupina PORTO RI i Modna agencija Glamour TARA.

Novi list, 4. 12. 2014., B. Savić