Moji prijatelji iz Fortice – naziv je programa koji je započeo u Centru za rehabilitaciju Fortica Kraljevica, a partneri u programu su Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Dječji vrtić Orepčić iz Kraljevice te OŠ Kraljevica. Radi se o programu kojem je cilj unaprijediti socio-emocionalni razvoj i socijalnu inkluziju djece predškolskog uzrasta s mentalnom retardacijom i cerebralnom paralizom.

Ravnateljica Centra Vesna Đujić istaknula je da se programom stvaraju uvjeti za redovitu interakciju korisnika Centra sa zdravim vršnjacima s kojima inače vrlo rijetko kontaktiraju.

13-1-prijatelji1
 

– Program se sastoji iz teorijskog i radioničkog dijela. Teorijski dio se odnosi na predavanja za učenike Škole te seminare za nastavnike i odgajatelje čiji je cilj stvaranje
cjelovite slike o korisnicima, njihovim specifičnim potrebama i mogućnostima, životu u ustanovi te obrazovnom profilu stručnjaka koji o njima brinu, pojašnjava Đujić.

13-2-prijatelji2
 

Radiončiki se dio programa organizira kroz likovne, glazbene, litetarne i sportske radionice u kojima zajednički sudjeluju korisnici Centra i polaznici Škole te vrtića, a radionice koje zdravoj djeci daju neposredni uvid u fizičke i intelektulane poteškoće korisnika Centra, kao i način života u ustanovi za rehabilitaciju odvijat će se svakog tjedna tijekom cijele školske godine.

13-3-prijatelji3
 

Program “Moji prijatelji iz Fortice. ujedno je i prvi korak transformacije ustanove. Naime, Centar Fortica dio je Operativnog plana transformacije i deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi kojim bi kroz naredne lri godine trebalo dio korisnika te ustanove deinstitucionalizirati.

– lmamo 52 korisnika uzrasta od 8 mjeseci do 57 godina, a 35 korisnika zbog svoje kategorizacije ostat će stacionirano, dok će ostali otići na posvajanje ili u zajednicu.

U deset godina imali smo tri posvojenja i posljednja je ovog proljeća posvojena šestogodišnja djevojčica. Svo troje posvojene djece otišlo je u engleske obitelji s kojima Fortica godinama surađuje, navodi Đujić. (1. S. K.)

Novi list, 23. 10. 2014. (1. Š. K.)