Zamjenica župana Marina Medarić i Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade, posjetili su danas PGŽ Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica te volonterkama Theresi Hirschman i Merimi Ribić, učenicama Više škole za socijalno ekonomske poslove iz Graza, uručile zahvalnice i prigodne poklone kao zahvalu za volontiranje u županijskoj ustanovi u kojoj su provele gotovo mjesec dana.

Therasa i Merima školuju se za poslove socijalnog radnika i u Centru Fortica  obavljaju uobičajenu praksu obveznog volontiranja u strukovnim školama Europske unije. Na molbu škole iz Graza, u program volontiranja uključila se i županijska ustanova dajući priliku mladim ljudima da steknu znanja i iskustva u radu s djecom s posebnim potrebama, pojasnila je novinarima zamjenica župana Marina Medarić dodajući da je to nastavak prakse ugošćavanja volontera u Fortici. “Do sada su to, uz studente naših fakulteta, bili i studenti iz Velike Britanije koji su više pomagali oko uređenja prostora, a ovo je prvi put da su ovdje djevojke na stručnoj praksi koja im služi u njihovom daljnjem poslu. One su surfajući internetom pronašle upravo ovu ustanovu i nama je drago da su one ovdje, sada kod nas”, rekla je Medarić.

PGŽ centar za rehabilitaciju Fortica na svojim internetskim stranicama ima aplikaciju putem koje se zainteresirani studenti mogu prijaviti za volontiranje. Volonterka Merima Ribić rekla je da je njihova želja bila raditi s djecom različite dobi. Zaključile su da će u Fortici imati priliku steći dosta iskustva, i, kako su rekle, nisu se prevarile. “Nigdje ne bismo mogle naučiti ovako puno različitih stvari. Na početku nije bilo baš lako, ali brzo smo se snašle.  Prvo nismo bile sigurne hoćemo li moći raditi s djecom s posebnim potrebama, ali  s vremenom se više ni ne vidi taj hendikep, nekako je sve normalno. Djeci je najvažnija pažnja. Puno smo naučile i zahvalne smo kolegitivu ustanove na pruženoj prilici za volonteriranje”, rekle su Merima i Theresa.

Ravnateljica Vesna Đujić podsjetila je na činjenicu da se volontiranje u ustanovi njeguje od njezinog osnutka 1993. godine. U međuvremenu su  educirani i djelatnici za voditelje koji pomažu u edukaciji. ” Evo ove godine smo presretni što smo preko Erasmusa dogovorili da nam dođu i ove dvije djevojke iz Graza, ja se nadam ako budu imale praksu i dogodine, da im se u našoj ustanovi svidjelo, da će doći i dogodine”, poručila je ravnateljica Đujić.
Centar surađuje i sa fakultetima Zagrebačkog sveučilišta,  Crvenim križom, a jedna od glavnim manifestacija u organizaciji Centra jest Olimpijada osoba s posebnim potrebama-MATP, u čijoj realizaciji sudjeluje velik broj volontera.

Primorsko-goranska županija godišnje s oko 1 milijun kuna financira materijalne troškove Centra Fortica uz dodatna kapitalna ulaganja. Primjerice,  prošle godine je s 1,2 milijuna kuna uloženo u obnovu kuhinje koja je napravljena po europskim standardima,  prema sustavu HASAP, a ove će godine oko 400 tisuća kuna uložiti za vatrodojavu.  U  plani je do sljedećeg ljeta urediti jednu invalidsku plažu ispred ustanove.

Centar Fortica ima 50 korisnika i 28 korisnika koji dolaze iz obitelji na  dnevni boravak. Sukladno rješenju Ministarstva socijalne politike i mladih u Centru je zaposleno 34 djelatnika. Prema riječima ravnateljice, nedostaje im još jedna medicinska sestra.  Trenutačno je zaposleno 5 medicinskih sestara,  3 fizioterapeuta, 3 radna terapeuta, 3 djelatnika u kuhinji koji rade uz pomoć vanjskih suradnika–liječnika specijalista.

(http://www.pgz.hr/Arhiva_novosti?newsId=2279)