FORTICA CENTAR ZA REHABILITACIJU U KRALJEVICI UPOTPUNIO KVALITETU SADRŽAJA

KRALJEVICA » U Centru za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici jučer je svečano otvorena nova kuhinja i dječje igralište, što će uvećati kvalitetu života za mnogobrojne korisnike s višestrukim tjelesnim i intelektualnim oštećenjem. Projekt uređenja kuhinje Centra u vrijednosti preko 1,2 milijuna kuna financiran je sredstvima proračuna Primorsko-goranske županije, a uključuje uređenje prostora i nabavu opreme sukladno HACCP standardima. »

– Iako je zaživjela prije deset godina u sustavu socijalne skrbi, Fortica je rođena je kao »neželjeno dijete« iza Domovinskog rata, kada su došli nezbrinuti i ostavljeni na milost i nemilost. Osnovana je zdravstveno-socijalna ustanova koja je uz veliku novčanu pomoć Županije izrasla u jedan lijep, uređeni objekt čiji korisnici zaslužuju svu pažnju. Svake godine ulažemo u poboljšanje kvalitete pa danas otvaramo novu kuhinju, rekao je župan Zlatko Komadina.

Pored navedene adaptacije kuhinje, u Centru je uređeno i dječje, soft igralište koje je posebno prilagođeno za korisnike Centra. Navedena investicija osigurana je donacijom Rotary kluba Venezia Mestre iz Italije u iznosu od oko 120 tisuća kuna. Prema riječima Olega Mandića iz Rotary cluba Rijeka, čak trinaest talijanskih rotary klubova, u suradnji s onim riječkim i Rotary Internationalom, prikupilo je 30 tisuća eura za novi projekt u Fortici oko uređenja zdravstvenog odjela na kojem bi intezivnu njegu dobivali korisnici koji nisu za bolnicu.

Svima njima na svesrdnoj pomoći Fortici zahvalila je nova ravnateljica Centra Vesna Đujić, koja je prije mjesec i pol dana kao dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća na toj funkciji zamijenila Ankicu Šajbić-Šukunda i upravo njoj zahvalila na visokoj razini standarda rada Fortice koja trenutno zbrinjava 53 stalna korisnika od 7 do 40 godina i 25 djece-školaraca u dnevnom boravku, a o kojima brine 32 zaposlenika. Đujić je ujedno zahvalila Županiji na dodatnih 130 tisuća kuna koje je izdvojila za saniranje štete na krovu Centra, posljedice nedavnog nevremena.

Novi list, 14. 12. 2013., Siniša PUCIĆ
Foto: I. Tomić