HKD NA SUŠAKU DJECA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I OSOBE S INVALIDITETOM POKAZALI SVE ŠTO ZNAJU

RIJEKA » U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku tijekom cijelog jučerašnjeg dana trajao je 11. Festival stvaralaštva i dostignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Na jedinstvenom projektu koji u Hrvatskoj ima samo Rijeka, 300-tinjak sudionika iz riječkih vrtića, škola, udruga i ustanova pokazalo je ono za što su se kroz cijelu godinu pripremali sa svojim učiteljima i odgojiteljima. Na Festivalu je u organizaciji projektnog ureda Rijeka – Zdravi grad i pod pokroviteljstvom Grada bilo recitacija, pjesme, plesa i igrokaza, a priredbi je prethodila promotivno-prodajna izložba radova udruga i institucija koje sudjeluju u programu.

Svake godine vidljiv je sve veći napredak i radost kod svakog pojedinca koji sudjeluje u Festivalu, a to su prvo u prijepodnevnim satima pokazala djeca vrtićke dobi i prvih razreda odgojno-obrazovnih centara, da bi u večernjim satima nastupili oni nešto stariji. Na Festivalu, koji je vodio Dražen Turina Šajeta uz pomoć Isabele Hujić, Olivera Landeke i Darije Podobnik, sudjelovali su Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Gornja Vežica, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Centar za autizam, Dječji vrtić Rijeka, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Centar za rehabilitaciju, Ekonomska škola Mijo Mirković, Centar za rehabilitaciju Fortica, OŠ Kantrida i Fran Franković, Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj, Dom za djecu i mladež Kraljevica – Oštro, Pomorska škola Bakar, Društvo za kibernetiku psihoterapije i Modna agencija Glamour Tara.

Ovako bogat program bilo je potrebno dobro iskoordinirati, što su i više no uspješno odradili volonteri Gradskog vijeća učenika Rijeka – Zdravi grad i učenici Škole za primijenjenu umjetnost. Svi sudionici i ove su godine svojim unikatnim ukrasima okitili božićnu jelku u predvorju HKD-a.

Novi list, 03. 12. 2013., Siniša PUCIĆ
Foto: D. Škomrlj