3. MATP NATJECANJE; NOGOMETNE LEGENDE PODRŽALE OSOBE S NAJTEŽIM OŠTEĆENJIMA

Sudjelovalo je 250 korisnika raznih ustanova i udruga iz Hrvatske, Slovenije i BiH, koji su se natjecali u disciplinama koje zapravo čine elementi pojedinih sportova, prilagođeni osobama s najtežim stupnjem motoričkih i senzoričkih oštećenja, kako bi mogle sudjelovati i radovati se osvojenim medaljama

Jučerašnje treće državno MATP natjecanje (Motor Activity Training Program) namijenjeno djeci i odraslima koji zbog ograničenja u razvoju vještina i funkcionalne sposobnosti ne mogu zadovoljiti precizna, univerzalna pravila Specijalne olimpijade, uz natjecateljski dio u Dvorani mladosti na Trsatu, obogaćeno je humanitarnom revijalnom nogometnom utakmicom Humanih zvijezda Hrvatske, predvođenih Zvonimirom Bobanom te veterana HNK Rijeke.

Tako su na važnost održavanja ovog programa Specijalne olimpijade, zahvaljujući organizaciji županijskog Centra za rehabilitaciju Fortica – Kraljevica, uz pokroviteljstvo Humanih zvijezda Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, humanost i nesalomljivi sportski duh spojili slavni »Vatreni« za koje su uz Bobana nastupili i bivši reprezentativci poput Gorana Jurića, Zvonimira Solde i Tome Šokote, kojima su se u prijateljskom ozračju suprostavile legende s Kantride na čelu s Mladenom Mladenovićem, Božidarom Čačićem, Elvisom Brajkovićem, Danijelom Šarićem i Draganom Tadićem, pod budnim okom sudaca Slavena Skendera i Damira Volfa. Sportaši velikog srca nisu došli praznih ruku, već s punim kutijama darova za sve sudionike i volontere. »Skromno, ali od srca«, rekao je Zdenko Mamić, jedan od glavnih inicijatora ovog sportskog-humanitarnog druženja.
Povodom Svjetskog dana sporta, na ovoj sportsko-humanitarnoj manifestaciji sudjelovalo je 250 korisnika raznih ustanova i udruga s područja cijele Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Natjecali su se se u sportskim disciplinama koje su zapravo formirani elementi pojedinih sportova, prilagođeni osobama s najtežim stupnjem motoričkih i senzoričkih oštećenja kako bi mogle aktivno sudjelovati u njima i radovati se osvojenim medaljama. Rezultati su izvrsni jer su svi sudionici osvojili zlatne medalje zahvaljujući pomoći stotinjak volontera, među kojima su najbrojniji bili osnovnoškolci i volonteri Crvenog križa iz Novog Vinodolskog te studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Pokušati znači pobijediti

Radi se o programu Specijalne olimpijade pokrenutom u SAD-u. »Dopustite mi pobijediti, a ako ne mogu pobijediti, neka budem odvažan u svom pokušaju«, glasi prisega koju je u ime svih sudionika položio Damjan Butorac iz Novog Vinodolskog, čime je dočarana bit Specijalne olimpijade, koja pojačava ideal svakog natjecatelja, a to su njihovi osobni rezultati i tvrdnja da pokušati znači pobijediti.

Novi list, 30. 05. 2013., Siniša PUCIĆ