KRALJEVICA: VRIJEDNA DONACIJA FORTICI

U Centru za rehabilitaciju Fortica – Kraljevica održana je jučer za djelatnike ove ustanove edukacija rada na lutki za vježbanje, vrijednoj donaciji koja je proizašla iz suradnje s rotary klubovima iz Rijeke i talijanskih gradova Gorizia, Venezia i Vicenza. Riječ je o prvom takvom modelu u Hrvatskoj, koji će u daljnjoj edukaciji zdravstvenog osoblja Doma zdravlja PGŽ, osobito patronažne službe, studenata Medicinskog fakulteta te roditelja djece s najtežim prirođenim i stečenim komplikacijama, nadomjestiti dosadašnju zahtjevnu edukaciju koja se vršila na djeci.

– S obzirom da je rastući broj djece s teškoćama u razvoju, trend je da se bolnicu i drugu vrstu ustanove nadomjesti njihovim smještajem u obitelj koja mora biti educirana za tehnike disanja, hranjenja i davanja lijekova djeci. Na ovome modelu lutke se može prilično brzo educirati o reanimaciji, davanju lijekova intravenski, unošenju sonde kroz nos za hranjenje i za disanje, kao i trajne stome prilikom ishrane izravno u želudac ili pak kolostome kod djece koja su operirala debelo crijevo, kazala je edukator dr. Irena Barbarić s Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a, uz budno praćenje pedijatrice dr. Dolores Gall Sviderek, predstavnice stručnog vijeća Doma zdravlja PGŽ, koji će od rujna koordinirati daljnjom edukacijom.

Ravnateljica Fortice dr. Ankica Šajbi-Šukunda zahvalila je prvenstveno Giancarlu Vescu od koga je potekla ova donacija vrijedna dvije tisuće eura, a kojom je nabavljena lutka i dodatna oprema za vježbanje.

Novi list, 23. 08. 2013., S.P..