KRALJEVICA NOVOST ZA KORISNIKE CENTRA ZA REHABILITACIJU

Vrt bi korisnicima trebao pružiti mogućnost aktivne interakcije s prirodom, stimulacije svih osjetila i zadovoljstvo

U Centru za rehabilitaciju Fortica jučer je otvoren senzorički vrt koji bi korisnicima trebao pružiti mogućnost aktivne interakcije s prirodom, stimulacije svih osjetila te osjećaj osobnog zadovoljstva. Radi se o zakedničkom projektu Centra Fortica, Medicinskog fakulteta u Rijeci i Angela Ruskin Universitiy iz Chelmsforda (Cambridge) čiji profesori i studenti već dvanaestu godinu za redom koncem lipnja borave u Fortici. Sara Knight, jedna od voditeljica i idejnih začetnica ovog projekta u Velikoj Britaniji, objasnila je da su senzorički vrtovi važni u razvoju djece jer ljudi zapravo imaju šest osjetila.

– Šesto osjetilo je osjećaj nas samih. Interakcijom sa zemljom, kada dodirnemo tlo i uzgajamo biljke, aktivno spoznajemo gdje smo i tko smo u našem okolišu – pojasnila je Knight. Većina njezinog rada usmjerena je prema prirodi i usmjeravanju djece na suživot s prirodom. Kako kaže, većina škola u Velikoj Britaniji ima senzoričke vrtove – tiha mjesta gdje djeca mogu razmišljati. Kad je riječ o centrima za djecu s poteškoćama u razvoju, Knight u slučaju takvih vrtova zagovara aktivniji pristup u kojem se djeca bave vrtlarenjem i uzgajaju vlastite biljke. Na taj način, smatra Knight, jačaju svoje senzoričko iskustvo.

Prema riječima ravnateljice Fortice dr. Ankice Šajbić-Šukunde, cilj je senzoričkog vrta stimulirati sva osjetila i jačati samopoštovanje.

– Naši korisnici vodit će brigu o biljkama, bit će uključeni u njihov rast i razvoj i na taj način razvijati svoje samopoštovanje – ističe Šajbić-Šukunde, dodajući da su stacionarni kapaciteti Fortice neprestano popunjeni. Riječ je o 50 stacionarnih korisnika, no dio ih je i u izvaninstitucionalnoj skrbi, a za njih su zaduženi mobilni timovi.

Novi list, 28. 06. 2013., B. Čalušić .